99369262
Цікаве

Як приготувати найкращі кекси: перевірені рецепти та поради

Запах свіжоспеченого кексу нагадує мені недільні ранки у бабусі. Вона завжди пекла їх до сніданку, і весь будинок наповнювався теплим ароматом ванілі та кориці. Ці рецепти – мій спосіб зберегти ці precious спогади та поділитися ними з вами. Кожен з цих рецептів перевірений роками, і я впевнена – ви зможете приготувати ці кекси не гірше за досвідчених кондитерів.

Вибір форми для випікання

Перш ніж починати готувати, поговорімо про вибір правильної форми. Для кексів найкраще підходять:

  • Силіконові форми – легко мити, тісто не пристає
  • Металеві з антипригарним покриттям – забезпечують рівномірне пропікання
  • Керамічні форми – гарно виглядають при подачі

Класичний ванільний кекс

Почнемо з найпростішого, але неймовірно смачного рецепта. Ванільний кекс стане вашою візитівкою для сімейних посиденьок.

Інгредієнти:

  • 250 г борошна
  • 200 г цукру
  • 3 яйця
  • 150 г масла
  • 120 мл молока
  • 2 ч.л. розпушувача
  • 1 ч.л. ванільного екстракту
  • Дрібка солі

Приготування:

  1. Розігрійте духовку до 180°C. Змастіть форму маслом.
  2. Змішайте борошно, розпушувач і сіль.
  3. Збийте масло з цукром до пухкої маси.
  4. Додайте яйця по одному, добре перемішуючи.
  5. Влийте молоко і ванільний екстракт.
  6. Всипте сухі інгредієнти і обережно перемішайте.
  7. Випікайте 45 хвилин.

10 21 2019 07 26 Am Dcoyao4kayaj9ujflkzu24wl0uqd7cu4gk2uwnybПоради: Масло і яйця мають бути кімнатної температури. Це допоможе тісту стати однорідним. Якщо немає ванільного екстракту, використайте ванільний цукор.

Варіації класичного рецепту:

  • Додайте цедру одного лимона для свіжого цитрусового аромату
  • Всипте жменю родзинок або сушеної журавлини
  • Прикрасьте верх мигдалевими пластівцями перед випіканням

Шоколадний кекс

Інгредієнти:

  • 200 г борошна
  • 250 г цукру
  • 60 г какао
  • 3 яйця
  • 180 г масла
  • 150 мл молока
  • 2 ч.л. розпушувача
  • Дрібка солі

Приготування:

  1. Розігрійте духовку до 175°C.
  2. Змішайте сухі інгредієнти.
  3. Розтопіть масло, охолодіть.
  4. Збийте яйця з цукром.
  5. Додайте масло і молоко.
  6. Всипте сухі інгредієнти.
  7. Випікайте 40 хвилин.

Поради: Використовуйте якісне какао – від нього залежить смак. Не перемішуйте тісто занадто довго після додавання борошна.

Шоколадна глазур:

  • 100 г чорного шоколаду
  • 50 г вершкового масла
  • 1 ст.л. меду

Розтопіть інгредієнти на водяній бані, перемішайте до однорідності і полийте охолоджений кекс.

Банановий кекс

Інгредієнти:

  • 3 стиглі банани
  • 200 г борошна
  • 150 г цукру
  • 2 яйця
  • 100 г масла
  • 1 ч.л. розпушувача
  • 1/2 ч.л. кориці
  • Дрібка солі

Приготування:

  1. Розігрійте духовку до 180°C.
  2. Розімніть банани виделкою.
  3. Збийте масло з цукром.
  4. Додайте яйця і банани.
  5. Всипте сухі інгредієнти.
  6. Випікайте 50 хвилин.

Поради: Банани мають бути дуже стиглі, з коричневою шкіркою. Можна додати 100 г волоських горіхів чи шоколадних крапель.

Ідеї для подачі:

  • Посипте цукровою пудрою
  • Подавайте з кулькою ванільного морозива
  • Полийте карамельним соусом

Морквяний кекс

Інгредієнти:

  • 250 г моркви
  • 200 г борошна
  • 200 г цукру
  • 3 яйця
  • 150 г олії
  • 1 ч.л. кориці
  • 1 ч.л. розпушувача
  • 100 г горіхів
  • Дрібка солі

Приготування:

  1. Розігрійте духовку до 175°C.
  2. Натріть моркву на дрібній тертці.
  3. Збийте яйця з цукром.
  4. Додайте олію.
  5. Всипте сухі інгредієнти.
  6. Додайте моркву і горіхи.
  7. Випікайте 45 хвилин.

Поради: Після натирання відіжміть моркву від зайвої вологи. Додайте 1/2 ч.л. мускатного горіха для аромату.

Крем-сир для морквяного кексу:

  • 200 г вершкового сиру
  • 50 г масла
  • 100 г цукрової пудри
  • 1 ч.л. ванільного екстракту

Збийте всі інгредієнти до пишної маси і намастіть на охолоджений кекс.

86 Big V1674415965Загальні поради для ідеальних кексів

  • Завжди просійте борошно – це насичує його повітрям.
  • Не відкривайте духовку перші 30 хвилин випікання.
  • Перевіряйте готовність дерев’яною шпажкою.
  • Дайте кексу охолонути 10 хвилин у формі.
  • Зберігайте в герметичному контейнері до 5 днів.

Діагностика проблем

Якщо кекс:

  • Осів всередині – духовка відкривалася зарано
  • Пригорів – температура занадто висока
  • Сирий всередині – потрібно збільшити час випікання
  • Нерівномірно піднявся – форма стояла нерівно

Пам’ятайте: кожна духовка особлива, тому час випікання може трохи відрізнятися. Орієнтуйтеся на свій досвід та перевіряйте готовність.

Я впевнена, що ці рецепти стануть вашими улюбленими. Випічка кексів – це не тільки про смачну їжу, але й про затишок та тепло домашнього вогнища. Експериментуйте з рецептами, додавайте свої улюблені інгредієнти і створюйте власні кулінарні шедеври.

Photo of Олена Ковальчук

Олена Ковальчук

Пишу про все, що надихає та змушує задуматися. Маю журналістську освіту та багато років досвіду у створенні пізнавальних матеріалів. Захоплююсь наукою, культурою та історіями успіху. Шукаю цікаве в усьому, аби ділитися знаннями, які допомагають відкривати нові горизонти, бачити красу світу та отримувати корисні поради для життя.

Related Articles

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button