99369262
Цікаве

Як приготувати перець в томаті на зиму: покроковий рецепт

Перець у томаті: смачна заготовка для затишних зимових вечорь

Коли за вікном кружляє перший сніг, а на столі парує тарілка з домашніми пельменями, душа просить чогось особливого. І тут, наче за помахом чарівної палички, з’являється баночка перцю в томаті – яскрава, ароматна, зі спогадами про тепле літо. Ця універсальна заготовка стала улюбленицею багатьох господинь, адже вона не тільки смачна, але й корисна завдяки великому вмісту вітамінів.

Що знадобиться для приготування

  • 3 кг солодкого перцю
  • 2 кг стиглих томатів
  • 3-4 зубчики часнику
  • 2 ст.л. солі
  • 1 ст.л. цукру
  • 100 мл олії
  • Лавровий лист
  • Духмяний перець
  • Чорний перець горошком
  • Коріандр (за бажанням)

Як обрати інгредієнти Перець беріть товстостінний, без пошкоджень. Найкраще підійдуть сорти болгарського перцю з товстими стінками – вони добре тримають форму при термічній обробці. М’ясисті помідори дадуть густий і насичений соус. Обирайте стиглі, але не перезрілі плоди. Часник має бути свіжим, без ознак проростання. Для найкращого результату використовуйте морську сіль – вона надасть страві особливого смаку.

E0x7q2ndi1tmm0qynndmysdzdfzg1owlrlbm2uvsПідготовка посуду

Перш ніж починати приготування, подбайте про стерильність банок та кришок. Банки ретельно помийте з содою, просушіть і простерилізуйте одним із способів:

  • У духовці при температурі 150°C протягом 20 хвилин
  • У мікрохвильовій печі з невеликою кількістю води 3-4 хвилини
  • На парі в каструлі 15 хвилин

Готуємо томатний соус Помідори ріжемо на четвертинки, пропускаємо через м’ясорубку. Якщо хочете отримати більш однорідний соус, можете додатково протерти масу через сито – це позбавить від насіння та шкірки. Виливаємо в каструлю, додаємо сіль, цукор. Варимо на середньому вогні 20 хвилин, помішуючи. Соус стане густим і насиченим, наповнить кухню літніми ароматами.

Підготовка перцю Перець миємо, видаляємо плодоніжку з насінням. Ріжемо соломкою або четвертинками – як більше подобається. Складаємо у миску. Важливо: всі шматочки мають бути приблизно однакового розміру – це забезпечить рівномірне приготування.

Процес консервації

  1. У киплячий томатний соус додаємо нарізаний перець
  2. Варимо 15-20 хвилин після закипання
  3. За 5 хвилин до готовності додаємо часник і спеції
  4. Розкладаємо в стерильні банки
  5. Закатуємо кришками
  6. Укутуємо до повного охолодження

Маленькі хитрощі досвідчених господинь

  • Банки стерилізуйте в духовці – це зручніше
  • Кришки прокип’ятіть 5 хвилин
  • Перед закатуванням протріть горлечко банки спиртом
  • Додайте у кожну банку по 1 чайній ложці оцту 9% – це додатковий захист від псування
  • Перевертайте банки догори дном лише після повного охолодження

Зберігання та використання

Зберігайте в прохолодному місці при температурі від +5 до +15°C. Оптимальне місце – льох або комора. Перець у томаті стане чудовим доповненням до м’ясних страв, гарнірів. Його можна додавати в супи або подавати як самостійну закуску. Відкриту банку зберігайте в холодильнику не більше тижня.

Mdyzsuiizo48sjxe1qnxrpgjyo4xrg3lezgw7triКорисні властивості

Перець у томаті – це не лише смачно, але й корисно. Болгарський перець багатий на вітамін C, а томати містять лікопін – потужний антиоксидант. Часник має протимікробні властивості, а спеції покращують травлення.

Варіації рецепту

  • Додайте моркву – буде ще соковитіше
  • Покладіть гілочку базиліку – отримаєте італійський акцент
  • Трохи гострого перцю зробить заготовку пікантною
  • Експериментуйте з кольорами перцю – червоний, жовтий, зелений створять яскраву палітру
  • Додайте селеру або петрушку для особливого аромату

Як використовувати

  • Подавайте як гарнір до м’ясних страв
  • Додавайте в борщ або супи
  • Використовуйте як начинку для пиріжків
  • Змішуйте з відвареною картоплею
  • Додавайте в салати

Готуючи перець у томаті, ви створюєте не просто консервацію. Ви зберігаєте шматочок літа, який зігріє холодними вечорами. Кожна баночка – це не тільки смачна страва, але й частинка домашнього затишку, турботи про близьких. Спробуйте – і ця заготовка стане вашою улюбленою.

Смачного та затишної зими! Нехай ваша комора поповниться новими смачними заготовками, які принесуть радість усій родині.

Photo of Олена Ковальчук

Олена Ковальчук

Пишу про все, що надихає та змушує задуматися. Маю журналістську освіту та багато років досвіду у створенні пізнавальних матеріалів. Захоплююсь наукою, культурою та історіями успіху. Шукаю цікаве в усьому, аби ділитися знаннями, які допомагають відкривати нові горизонти, бачити красу світу та отримувати корисні поради для життя.

Related Articles

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button