99369262
Дім і сімʼя

Як приготувати смачні пиріжки з картоплею на сковороді

Золотиста скоринка, ніжна картопля з хрумкою цибулькою – саме такі пиріжки завжди чекали нас після школи. Цей рецепт перевірений роками на кухнях наших бабусь і мам, а тепер прийшов час передати його вам. У кожному домі є свої секрети приготування, але основа залишається незмінною – любов до традиційної української кухні.

Що потрібно для тіста?

Для тіста:

  • 3 склянки борошна вищого ґатунку
  • 1 склянка теплого молока (36-38°C)
  • 2 великих яйця
  • 30 г свіжих дріжджів
  • 2 ст. ложки соняшникової олії
  • 1 ч. ложка дрібної солі
  • 1 ч. ложка цукру

Для начинки:

  • 6-7 середніх картоплин
  • 2 великі цибулини
  • Сіль та чорний перець за смаком
  • 3 ст. ложки олії для смаження цибулі
  • Зелень петрушки або кропу (за бажанням)

Photo 2Покроковий процес приготування

1. Готуємо тісто

  1. У теплому молоці розчиніть дріжджі з цукром
  2. Почекайте 10-15 хвилин до появи “шапочки”
  3. Додайте яйця, сіль та олію, перемішайте
  4. Поступово всипайте просіяне борошно
  5. Замісіть м’яке еластичне тісто
  6. Накрийте чистим рушником
  7. Залиште на 1 годину в теплому місці без протягів

Важливо: Тісто має збільшитися вдвічі. У теплій кухні це займе близько години. Якщо у приміщенні прохолодно, можна увімкнути духовку на мінімальну температуру та поставити тісто поруч.

2. Картопляна начинка

  1. Картоплю помийте та очистіть
  2. Поріжте на однакові шматки
  3. Відваріть у підсоленій воді до готовності
  4. Злийте воду та зробіть пюре без додавання масла
  5. Цибулю дрібно наріжте
  6. Обсмажте до золотистого кольору на олії
  7. З’єднайте пюре з цибулею
  8. Додайте сіль, перець та дрібно нарізану зелень
  9. Ретельно перемішайте
  10. Дайте начинці охолонути до кімнатної температури

Секрет смаку: Цибуля має бути саме золотистою – так вона віддасть максимум аромату начинці. Не пересмажуйте її до коричневого кольору, бо начинка матиме гіркуватий присмак.

Формуємо та смажимо

10 кроків до ідеальних пиріжків:

  1. Тісто обімніть та розділіть на однакові кульки
  2. Кожній кульці дайте “відпочити” 5-7 хвилин
  3. Розкачайте в коло товщиною 5-7 мм
  4. На середину викладіть 1,5-2 ст. ложки начинки
  5. Краї змастіть водою для кращого склеювання
  6. Защипніть, формуючи півмісяць
  7. Розігрійте сковороду з невеликою кількістю олії
  8. Викладіть пиріжки швом донизу
  9. Смажте на середньому вогні 3-4 хвилини з кожного боку
  10. Готові складайте під лляний рушник

Температурний режим:

  • Сковорода має бути добре розігріта
  • Вогонь тримайте середній – щоб пиріжки не горіли
  • Олії наливайте небагато – десь 3-4 столові ложки
  • Додавайте олію в міру необхідності

Додаткові поради

  • Тісто розкачуйте не надто тонко, щоб воно не рвалося
  • Начинка має бути кімнатної температури для рівномірного пропікання
  • Краї защипуйте міцно, але не робіть надто товстий шов
  • Готові пиріжки складайте під рушник для збереження м’якості
  • Періодично протирайте сковороду паперовим рушником

Варіації начинки

З грибами:

  • Додайте до картоплі смажені гриби
  • Підійдуть печериці або лісові гриби
  • На 500 г картоплі беріть 300 г грибів
  • Гриби попередньо обсмажте з цибулею

З м’ясом:

  • Змішайте картопляне пюре з фаршем
  • Додайте смажену цибулю та часник
  • Використовуйте будь-яке м’ясо за смаком
  • На 500 г картоплі – 400 г фаршу

Зберігання та розігрів

Правила зберігання:

  1. Свіжі пиріжки тримайте до 2 днів у холодильнику
  2. Зберігайте в харчовому контейнері або пакеті
  3. Для заморозки складіть у морозильний пакет
  4. У морозилці можуть зберігатися до місяця
  5. Перед заморозкою повністю остудіть

Способи розігріву:

  1. На сковороді під кришкою (3-4 хвилини)
  2. У мікрохвильовій печі (1-2 хвилини)
  3. У духовці при 180°C (7-10 хвилин)
  4. Заморожені пиріжки розморожуйте в холодильнику

ApsirПодача

Подавайте гарячими зі сметаною або грибним соусом. Чудово смакують з овочевим салатом та узваром. На вечерю достатньо 3-4 пиріжків на людину. Для святкового столу можна прикрасити зеленню та подати з різними соусами.

Ідеальні доповнення до пиріжків:

  1. Сметана
  2. Грибний соус
  3. Часниковий соус
  4. Свіжі овочі
  5. Зелений салат
  6. Квашені овочі
  7. Узвар або компот

Ці пиріжки з картоплею нагадають вам смак дитинства та зберуть всю родину за столом. Не бійтеся експериментувати з начинками – додавайте улюблені спеції, комбінуйте інгредієнти. Головне – готуйте з любов’ю, і ваші пиріжки неодмінно стануть улюбленою стравою для всієї родини. Смачного!

Photo of Олена Ковальчук

Олена Ковальчук

Пишу про все, що надихає та змушує задуматися. Маю журналістську освіту та багато років досвіду у створенні пізнавальних матеріалів. Захоплююсь наукою, культурою та історіями успіху. Шукаю цікаве в усьому, аби ділитися знаннями, які допомагають відкривати нові горизонти, бачити красу світу та отримувати корисні поради для життя.

Related Articles

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button