Як приготувати смачні пиріжки з картоплею на сковороді
Золотиста скоринка, ніжна картопля з хрумкою цибулькою – саме такі пиріжки завжди чекали нас після школи. Цей рецепт перевірений роками на кухнях наших бабусь і мам, а тепер прийшов час передати його вам. У кожному домі є свої секрети приготування, але основа залишається незмінною – любов до традиційної української кухні.
Що потрібно для тіста?
Для тіста:
- 3 склянки борошна вищого ґатунку
- 1 склянка теплого молока (36-38°C)
- 2 великих яйця
- 30 г свіжих дріжджів
- 2 ст. ложки соняшникової олії
- 1 ч. ложка дрібної солі
- 1 ч. ложка цукру
Для начинки:
- 6-7 середніх картоплин
- 2 великі цибулини
- Сіль та чорний перець за смаком
- 3 ст. ложки олії для смаження цибулі
- Зелень петрушки або кропу (за бажанням)
Покроковий процес приготування
1. Готуємо тісто
- У теплому молоці розчиніть дріжджі з цукром
- Почекайте 10-15 хвилин до появи “шапочки”
- Додайте яйця, сіль та олію, перемішайте
- Поступово всипайте просіяне борошно
- Замісіть м’яке еластичне тісто
- Накрийте чистим рушником
- Залиште на 1 годину в теплому місці без протягів
Важливо: Тісто має збільшитися вдвічі. У теплій кухні це займе близько години. Якщо у приміщенні прохолодно, можна увімкнути духовку на мінімальну температуру та поставити тісто поруч.
2. Картопляна начинка
- Картоплю помийте та очистіть
- Поріжте на однакові шматки
- Відваріть у підсоленій воді до готовності
- Злийте воду та зробіть пюре без додавання масла
- Цибулю дрібно наріжте
- Обсмажте до золотистого кольору на олії
- З’єднайте пюре з цибулею
- Додайте сіль, перець та дрібно нарізану зелень
- Ретельно перемішайте
- Дайте начинці охолонути до кімнатної температури
Секрет смаку: Цибуля має бути саме золотистою – так вона віддасть максимум аромату начинці. Не пересмажуйте її до коричневого кольору, бо начинка матиме гіркуватий присмак.
Формуємо та смажимо
10 кроків до ідеальних пиріжків:
- Тісто обімніть та розділіть на однакові кульки
- Кожній кульці дайте “відпочити” 5-7 хвилин
- Розкачайте в коло товщиною 5-7 мм
- На середину викладіть 1,5-2 ст. ложки начинки
- Краї змастіть водою для кращого склеювання
- Защипніть, формуючи півмісяць
- Розігрійте сковороду з невеликою кількістю олії
- Викладіть пиріжки швом донизу
- Смажте на середньому вогні 3-4 хвилини з кожного боку
- Готові складайте під лляний рушник
Температурний режим:
- Сковорода має бути добре розігріта
- Вогонь тримайте середній – щоб пиріжки не горіли
- Олії наливайте небагато – десь 3-4 столові ложки
- Додавайте олію в міру необхідності
Додаткові поради
- Тісто розкачуйте не надто тонко, щоб воно не рвалося
- Начинка має бути кімнатної температури для рівномірного пропікання
- Краї защипуйте міцно, але не робіть надто товстий шов
- Готові пиріжки складайте під рушник для збереження м’якості
- Періодично протирайте сковороду паперовим рушником
Варіації начинки
З грибами:
- Додайте до картоплі смажені гриби
- Підійдуть печериці або лісові гриби
- На 500 г картоплі беріть 300 г грибів
- Гриби попередньо обсмажте з цибулею
З м’ясом:
- Змішайте картопляне пюре з фаршем
- Додайте смажену цибулю та часник
- Використовуйте будь-яке м’ясо за смаком
- На 500 г картоплі – 400 г фаршу
Зберігання та розігрів
Правила зберігання:
- Свіжі пиріжки тримайте до 2 днів у холодильнику
- Зберігайте в харчовому контейнері або пакеті
- Для заморозки складіть у морозильний пакет
- У морозилці можуть зберігатися до місяця
- Перед заморозкою повністю остудіть
Способи розігріву:
- На сковороді під кришкою (3-4 хвилини)
- У мікрохвильовій печі (1-2 хвилини)
- У духовці при 180°C (7-10 хвилин)
- Заморожені пиріжки розморожуйте в холодильнику
Подача
Подавайте гарячими зі сметаною або грибним соусом. Чудово смакують з овочевим салатом та узваром. На вечерю достатньо 3-4 пиріжків на людину. Для святкового столу можна прикрасити зеленню та подати з різними соусами.
Ідеальні доповнення до пиріжків:
- Сметана
- Грибний соус
- Часниковий соус
- Свіжі овочі
- Зелений салат
- Квашені овочі
- Узвар або компот
Ці пиріжки з картоплею нагадають вам смак дитинства та зберуть всю родину за столом. Не бійтеся експериментувати з начинками – додавайте улюблені спеції, комбінуйте інгредієнти. Головне – готуйте з любов’ю, і ваші пиріжки неодмінно стануть улюбленою стравою для всієї родини. Смачного!

Пишу про все, що надихає та змушує задуматися. Маю журналістську освіту та багато років досвіду у створенні пізнавальних матеріалів. Захоплююсь наукою, культурою та історіями успіху. Шукаю цікаве в усьому, аби ділитися знаннями, які допомагають відкривати нові горизонти, бачити красу світу та отримувати корисні поради для життя.